Project reunion Marseille 2009
Marseille, France , 4-7 March 2009In 2007 we started working in a Grundtvig Learning Partnership project , 07-PAR-97-MM-RO-C, The Role of Entrepreneurship in Women’s Life.
In this project there has been elaborated a Survey meant to find out the perception of women aged 45-55 on Key Competences in Romania, France and Hungary. The results were presented at the project reunion from Marseille, March 2009.
It was obvious the fact that the entrepreneurial skills and self respect were far better emphasized in France than in the two Eastern European countries.
The three teams from Ro, Fr and Hu, also elaborated a course to be piloted on three groups from each country.
The results were spectacular as over 75 women from Romania and 45 from Hungary attended the workshops organized by the partner countries giving positive feedbacks on the activities.
In the meeting in Marseille the French team presented some entrepreneurship products ( a district restaurant for poor people based on volunteer work, a district club supported by the local authorities and three exhibitions made by women from 6 European countries: an exhibition on clothes, another on albums presenting the life stories of several European women and an exhibition of local traditions in the 8 participating countries ( France, Germany, Spain, Turkey, Denmark , Cyprus)
The project will end with a Conference on Key Competences in Baia Mare, Romania , May 2009 dealing with the Role of Entrepreneurship for a Better Integration on the Labour Market.
At the conference there will be present students, teachers and entrepreneurs from 8 countries and 9 European institutions involved in Grundtvig and Comenius projects.
On this occasion all the participants will be trained in the field of entrepreneurship skills.
Raport
In perioada 4-7 martie 2009 s-a desfasurat la Marsilia reuniunea din cadrul proiectului ”The Role of Entrepreneurship in Women’s Life”: http://www.g2entrepreneurship.eu/
La reuniune au participat echipele de proiect din cele 3 tari partenere :
1.INFO PROJECT SRL- Centru International pentru formare profesionala a adultilor- Coordonator proiect ( 8 persoane)
http://www.infoproject.baiamare.rdsnet.ro/ 2.CIDFF-Centre d’Information du Droit des Femmes Phocéen – Centru de Informare pentru Drepturile Femeilor , Marsilia, Franta ( 3 persoane)
cidfphocéen@wanadoo.frhttp://www.infofemmes13.com/3.SITE23 Limited - Centru pentru Formare profesionala, Budapesta, Ungaria
k.telek23@chello.hu
Obiectivele reuniunii:
1. Evaluarea activitatilor si a produselor proiectului pana in prezent
2. Pregatirea conferintei internationale din Romania, 27-30 mai 2009, cu tema ”Competente cheie- Competente transversale”
3. Intalnirea cu echipele din proiectul Grundtvig ”Femeile europene intre traditie si tranzitie”
WOMEN'S ACADEMY (Ulm/Germania))- Coordonator proiect
YAVUSELI ADULT EDUCATION CENTER (Turcia)
DAYHIGHSCHOOL FOR MIGRANT WOMEN (Danemarca)
CENTRE FOR ADULT EDUCATION (Spania)
IMCS INTERCOLLEGE (Cipru)
4. Activitati de diseminare ale celor doua proiecte
Echipele din Ungaria si din Romania au sosit la Marsilia in 3, respectiv 4 martie.
Miercuri , 4 martie
In 4 martie a avut loc o prima intalnire in cadrul careia s-a discutat despre programul de lucru al reuniunii.
Joi, 5 martie
In 5 martie echipele din cele 8 tari s-au intalnit la sediul CIDFF Phoceen unde s-a stabilit modul de lucru din ziua respectiva.
O parte a echipei din Romania si echipa din Ungaria au ramas la sediul CIDFF, iar cealalta parte a echipei din Romania au insotit echipele din Franta, Germania, Danemarca, Spania si Cipru la un restaurant ”La Kuizin” situat intr-un cartier din Marsilia unde locuiesc persoane cu venituri modeste, pentru a pregati impreuna un meniu cu mancaruri traditionale din zona mediteraneana.
Acest restaurant a fost organizat pe baza de voluntariat si este sustinut din donatii, dand posibilitatea persoanelor foarte sarace din cartier sa serveasca o masa calda.
Echipele ramase la sediul CIDFF au facut o trecere in revista a materialelor realizate impreuna in cadrul proiectului : ”Sinteza chestionarelor referitoare la Competentele cheie”, materialele realizate pentru cele 3 ateliere de lucru si rezultatele atelierelor. De asemenea au discutat despre continutul Conferintei internationale de la Baia Mare.
La pranz toate echipele s-au intalnit la ”la Kuizin” pentru a gusta produsele facute impreuna de participantele la reuniune.
Apoi, echipele din Romania , Ungaria si Franta s-au reunit la Centrul de Gazduire si Reinsertie Sociala, unde au facut o evaluare a activitatii derulate in cadrul proiectului.
S-a hotarat ca a doua zi sa fie prezentate participantelor din celelalte tari materialele realizate in cadrul proiectului de antreprenoriat: ” Sinteza” si Atelierele de lucru din Romania (3) si Ungaria (1), echipa franceza urmand sa puna la dispozitie echipamenul de prezentare ( PC si videoproiector).
De asemenea s-a hotarat ca echipa din Ungaria sa finalizeze activitatea de training in cadrul a doua ateliere de lucru iar echipa din Franta in cadrul a trei ateliere, echipa din Romania avand deja finalizata aceasta activitate.
In vederea finalizarii materialelor pentru conferinta, se va incerca imbunatatirea comunicarii prin e-mail, mai ales in ceea ce priveste comunicrea cu echipa franceza.
In cadrul acestei discutii echipa din Ungaria a precizat ca doreste ca discutiile sa se poarte in limba de comunicare a proiectului, aceasta fiind limba engleza. Pentru o buna intelegere a problemelor discutate s-a recurs la traduerea simultana.
Dupa aceasta sedinta de lucru au fost vizionate cele trei expozitii realizate in cadrul proiectului ”Traditii”:
· O expozitie vestimentara
· O expozitie de albume prezentand trasee de viata a unor femei din tarile partenere
· O expozitie cu machete prezentand traditii locale din tarile partenere
Cu acest prilej echipele celor doua proiecte au avut posibilitatea sa interrelationeze, prezentand fiecare proiectele la care lucreaza.
S-au schimbat carti de vizita si s-au lansat invitatii pentru viitoare colaborari.
Seara s-a incheiat cu o masa festiva cu mancaruri traditionale meditaraneene la care au fost invitati sa participe toti oaspetii din strainatate, urmata de povesti de viata si cantece in limbile participantilor la reuniune.
Vineri, 6 martie
Cele 8 echipe s-au reintalnit din nou, de data aceasta la Centrul Social ”La Garde”unde se organizeaza activitati pentru tineri si varstnici din cartier: dans, muzica, pictura etc.
Centrul este finantat din donatii si de catre autoritatile locale.
Dupa vizitarea centrului s-au servit mancaruri specifice realizate de louitoare din cartierul respectiv.
In continuare echipele din Romania si din Ungaria au prezentat proiectul
” Rolul antreprenoriatului in viata femeilor”.
Fiecare participant a primit pliante de prezentare in limba engleza .
A fost prezentata sinteza chestionareor care a scos in evidenta diferenta in ceea ce priveste spiritul antreprenorial intre Romania, Ungaria si Franta. A fost interesanta diferenta dintre procentul asemanator al stimei fata de sine in Romania si Ungaria fata de cel din Franta, care este mult mai ridicat.
Au fost prezentate cele 8 competente cheie din ”Cadrul European pentru competente cheie” precum si rezultatele activitatii desfasurate in cadrul celor trei ateliere din Romania si cel din Ungaria, prezentari realizate de coordonatoarea proiectului, Mariana Hudrea, si Fazekas Katalin, coordonatoarea din partea echipei din Ungaria.
Primarul disctrictului insotit de alte 5 persoane din conducerea Primariei au exprimat interesul si au apreciat importanta proiectelor europene. Oaspetii au primit martisoare care sa le aduca noroc, din partea echipei din Romania
Prezentarile s-au bucurat de aprecierea si interesul mare al publicului format din echipele de proiect si reprezentantii Centrului Social la Garde.
Dupa ce s-a servit din nou un pranz traditional, toate echipele au participat la o masa rotunda la Consiliul Regional din Marsilia.
Aici s-a pus accentul pe importanta egalitatii intre sexe si nevoia unei mai mari reprezentari a femeilor in cadrul institutiilor europene.
In pauza care a urmat, participantilor din Romania si Ungaria li s-a oferit posibilitatea de a face a face o vizita ghidata a Marsiliei, urmata de un spectacol la ”Casa Asociatiilor- La Canebiere" unde au asistat , alaturi de toti participantii la reuniune, la un spectacol dedicat Zilei internationale a femeilor de pretutindeni, 8 Martie.
Spectacolul a avut o exceptionala tinuta artistica, Christina Rosmini si formatia ei ”Sous l’Oranger” incantand publicul cu cantece andaluze si franceze.
Titlul spectacolului a fost ” Un imn dedicat femeilor si libertatii lor, in zona meditareana si in intreaga lume”.
Sambata, 7 martie,
Dupa o sedinta de evaluare a activitatilor realizate in cadrul reuniunii de proiect realizata la Hotel Kyriad, echipa din Romania a plecat spre tara , urmata duminica de echipa din Ungaria.
Consideram ca obiectivele reuniunii au fost atinse.
In urma inventarierii realizarilor si intarzierilor de pana in momentul de fata , urmeaza ca fiecare echipa sa comunice prompt cu coordonatorul de proiect si sa finalizeze in timp util toate materialele si activitatile prevazute in cadrul proiectului.
Reuniunea a scos in evidenta si faptul ca in munca in cadrul unui parteneriat international este nevoie de multa rabdare si toleranta in vederea obtinerii progresului menit sa finalizeze cu succes un proiect european comun.
Mariana Hudrea
Coordonator proiect
8 martie 2009
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home